11 0 0 06.09.2025
Myslel si, že hází na pánev holubinky. Jenomže omyl. Jednaosmdesátiletý senior z Valašska do jídla přimíchal muchomůrku zelenou. Po několika hodinách kvůli tomu začal kolabovat - do nemocnice ho koncem letošního srpna přivezli s úpornými bolestmi břicha.
Podobných případů se ročně stanou desítky - podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se houbami přiotráví až 400 lidí. "V průměru jeden člověk ročně umře," říká.
Nejčastěji se lidé přiotráví muchomůrkou tygrovanou, kterou si spletou s jedlou šedivkou nebo růžovkou - tedy s takzvaným masákem. "Častá je ale i záměna bedly či žampionu za muchomůrku zelenou," říká Šonka. Problém podle něj může způsobit i jakákoliv jedlá houba, pokud ji lidé špatně skladují - uloží ji například do igelitového pytlíku, ve kterém se zapaří.
Pokud taková situace nastane, měli by lidé podle Petra Šonky okamžitě zareagovat. "S prvními příznaky hned volejte pomoc - buď záchranku, nebo toxikologické centrum," nabádá. Záchranářům je podle něj třeba nahlásit nejenom jméno houby, kterou postižený pravděpodobně snědl, ale také věk otráveného člověka a jeho váhu. "Popište i příznaky a dobu, jaká od jídla uplynula," dodává Šonka.
"Sami mezitím vyvolejte u postiženého zvracení," radí lékař. Otrávená osoba by navíc měla sníst několik tablet živočišného uhlí - klidně i deset. "Zabrání se díky tomu vstřebávání jedů v zažívacím ústrojí," vysvětluje Šonka. Důležité je i zachovat zbytek jídla na případný toxikologický rozbor.
Co dalšího dělat? Pusťte si nový díl pravidelného videoseriálu "Doktore, poraďte!".