Kategorie zpráv

Matka s dcerou měsíc nejedly průmyslově zpracované potraviny. Co se stalo, nečekaly

Matka s dcerou měsíc nejedly průmyslově zpracované potraviny. Co se stalo, nečekaly; Zdroj foto: Shutterstock

Není žádnou novinkou, že vědecké studie potvrdily, že průmyslově zpracované potraviny obsahují složky jako konzervanty, emulgátory a umělá aroma a mají zásadní negativní dopad na lidské zdraví. Zároveň je známé, že jsou spojovány s obezitou, cukrovkou nebo srdečními nemocemi. Jak potvrzuje doktorka Dariush Mozaffarianová z bostonského Tufts Food Is Medicine Institute: "Důkazy jsou nevyvratitelné."

I tak se těmto potravinám vyhýbá pouze hrstka lidí. A právě k této minoritě se rozhodla připojit Američanka Michaeleen Doucleffová s dcerou Rosy, které si stanovily jednoduché pravidlo: Pokud potravina obsahovala složky, které neznaly nebo je neuměly vyslovit, nekupovaly ji.

Tím se z jejich jídelníčku vytratily třeba ochucené jogurty, cereálie, krekry, sladkosti i balené pečivo. Rodina se tak začala zásobovat přirozenými a minimálně zpracovanými potravinami - ovesnými vločkami, bílým jogurtem, sýry, luštěninami, ořechy, ovocem a zeleninou.

První dny přinesly rychlé změny

Po necelých deseti dnech se Michaeleen i Rosy přestaly trápit neustálými myšlenkami na jídlo, které je dříve pronásledovaly. Touhy po sladkostech a slaných pochutinách výrazně opadly, stejně jako potřeba neustále něco "uzobávat".

Podobné výsledky potvrzuje i studie publikovaná v Nature Medicine, kde účastníci, kteří přešli na minimálně zpracovanou stravu, zhubli a zaznamenali výrazný pokles chutí na nezdravé potraviny. "Když lidé zhubnou, obvykle je jejich chuť k jídlu větší. My jsme ale zjistili pravý opak," shrnuje vedoucí výzkumu Samuel Dicken.

Konzumace s chutí a zlepšení psychiky

Změny se promítly i do stravovacích návyků Rosy. Přestože byla dříve vybíravá, během třetího týdne snědla bez reptání domácí večeři - třeba krůtí karbanátky s rýží a bok choy. Dřívější odpor vůči zelenině zmizel.

Psycholožka Ashley Gearhardtová z Michiganské univerzity potvrzuje, že průmyslové svačiny, zejména ty s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů, mohou potlačovat přirozenou chuť k jídlu na opravdové potraviny a vést k nekonečnému přejídání. "Po jídle s rafinovanými sacharidy přichází rychlý pokles hladiny cukru v krvi, což vyvolává další chutě a potřebu svačinek," vysvětluje.

Kromě fyzických změn se po měsíci bez průmyslově zpracovaných potravin objevilo i výrazné zlepšení psychické pohody. Studie publikovaná v Nutritional Neuroscience ukazuje, že kvalitní strava bohatá na zeleninu, ovoce, ořechy a celozrnné produkty dokáže významně snížit příznaky deprese.

Výzvy života mimo domov

Zatímco doma rodina dodržovala přísné pravidlo vynechat průmyslově zpracované potraviny, svět mimo domov nabízel spoustu lákadel. Rosy často dostávala tyto potraviny na oslavách, u přátel nebo na veřejných akcích, což se ukázalo jako značně stresující a téměř neudržitelné.

Psycholožka Gearhardtová proto doporučuje vyčlenit si místa a situace, kde se průmyslově zpracované potraviny nekonzumují, například domov a auto. Tento přístup pomáhá snižovat chutě a zvyšuje šanci na udržení zdravých návyků. "Je to jako kuřák na palubě letadla - ví, že tam kouřit nemůže, a mozek se na to nakonec přestane soustředit," říká.

Vaření jako klíč ke svobodě

Rosy také začala vařit - nejen pomáhat v kuchyni, ale opravdu připravovat jídlo. A právě to je podle doktorky Agnes Aytonové z Royal College of Psychiatrists v Londýně zásadní krok k ochraně dětí před nástrahami průmyslových potravin.

"Vaření děti učí nejen zdravému stravování, ale i radosti z přípravy jídla," dodává Aytonová. Rosy pomohly hlavně moderní kuchyňské spotřebiče - pekárna či tlakový hrnec - příprava jídel byla rychlejší a jednodušší.

Budou pokračovat?

Po měsíci bez průmyslově zpracovaných potravin se jejich chuťové preference zásadně změnily. Nejenže se snížily chutě na sladké a slané, ale i celkové množství jídla, které konzumovaly, bylo menší a zároveň výživnější. Obě se cítily fyzicky i psychicky lépe a objevily znovu radost z jídla.

Pro Michaeleen a Rosy tento měsíc znamenal začátek nového životního stylu, který si chtějí udržet - život bez závislosti na průmyslově zpracovaných potravinách. Tuto celkovou změnu plnou příjemných poznatků nečekaly.

Zdroj: The Wall Street Journal