4 0 0 08.09.2025
Není žádnou novinkou, že vědecké studie potvrdily, že průmyslově zpracované potraviny obsahují složky jako konzervanty, emulgátory a umělá aroma a mají zásadní negativní dopad na lidské zdraví. Zároveň je známé, že jsou spojovány s obezitou, cukrovkou nebo srdečními nemocemi. Jak potvrzuje doktorka Dariush Mozaffarianová z bostonského Tufts Food Is Medicine Institute: "Důkazy jsou nevyvratitelné."
I tak se těmto potravinám vyhýbá pouze hrstka lidí. A právě k této minoritě se rozhodla připojit Američanka Michaeleen Doucleffová s dcerou Rosy, které si stanovily jednoduché pravidlo: Pokud potravina obsahovala složky, které neznaly nebo je neuměly vyslovit, nekupovaly ji.
Tím se z jejich jídelníčku vytratily třeba ochucené jogurty, cereálie, krekry, sladkosti i balené pečivo. Rodina se tak začala zásobovat přirozenými a minimálně zpracovanými potravinami - ovesnými vločkami, bílým jogurtem, sýry, luštěninami, ořechy, ovocem a zeleninou.
Po necelých deseti dnech se Michaeleen i Rosy přestaly trápit neustálými myšlenkami na jídlo, které je dříve pronásledovaly. Touhy po sladkostech a slaných pochutinách výrazně opadly, stejně jako potřeba neustále něco "uzobávat".
Podobné výsledky potvrzuje i studie publikovaná v Nature Medicine, kde účastníci, kteří přešli na minimálně zpracovanou stravu, zhubli a zaznamenali výrazný pokles chutí na nezdravé potraviny. "Když lidé zhubnou, obvykle je jejich chuť k jídlu větší. My jsme ale zjistili pravý opak," shrnuje vedoucí výzkumu Samuel Dicken.
Změny se promítly i do stravovacích návyků Rosy. Přestože byla dříve vybíravá, během třetího týdne snědla bez reptání domácí večeři - třeba krůtí karbanátky s rýží a bok choy. Dřívější odpor vůči zelenině zmizel.
Psycholožka Ashley Gearhardtová z Michiganské univerzity potvrzuje, že průmyslové svačiny, zejména ty s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů, mohou potlačovat přirozenou chuť k jídlu na opravdové potraviny a vést k nekonečnému přejídání. "Po jídle s rafinovanými sacharidy přichází rychlý pokles hladiny cukru v krvi, což vyvolává další chutě a potřebu svačinek," vysvětluje.
Kromě fyzických změn se po měsíci bez průmyslově zpracovaných potravin objevilo i výrazné zlepšení psychické pohody. Studie publikovaná v Nutritional Neuroscience ukazuje, že kvalitní strava bohatá na zeleninu, ovoce, ořechy a celozrnné produkty dokáže významně snížit příznaky deprese.
Zatímco doma rodina dodržovala přísné pravidlo vynechat průmyslově zpracované potraviny, svět mimo domov nabízel spoustu lákadel. Rosy často dostávala tyto potraviny na oslavách, u přátel nebo na veřejných akcích, což se ukázalo jako značně stresující a téměř neudržitelné.
Psycholožka Gearhardtová proto doporučuje vyčlenit si místa a situace, kde se průmyslově zpracované potraviny nekonzumují, například domov a auto. Tento přístup pomáhá snižovat chutě a zvyšuje šanci na udržení zdravých návyků. "Je to jako kuřák na palubě letadla - ví, že tam kouřit nemůže, a mozek se na to nakonec přestane soustředit," říká.
Rosy také začala vařit - nejen pomáhat v kuchyni, ale opravdu připravovat jídlo. A právě to je podle doktorky Agnes Aytonové z Royal College of Psychiatrists v Londýně zásadní krok k ochraně dětí před nástrahami průmyslových potravin.
"Vaření děti učí nejen zdravému stravování, ale i radosti z přípravy jídla," dodává Aytonová. Rosy pomohly hlavně moderní kuchyňské spotřebiče - pekárna či tlakový hrnec - příprava jídel byla rychlejší a jednodušší.
Po měsíci bez průmyslově zpracovaných potravin se jejich chuťové preference zásadně změnily. Nejenže se snížily chutě na sladké a slané, ale i celkové množství jídla, které konzumovaly, bylo menší a zároveň výživnější. Obě se cítily fyzicky i psychicky lépe a objevily znovu radost z jídla.
Pro Michaeleen a Rosy tento měsíc znamenal začátek nového životního stylu, který si chtějí udržet - život bez závislosti na průmyslově zpracovaných potravinách. Tuto celkovou změnu plnou příjemných poznatků nečekaly.
Zdroj: The Wall Street Journal