1 0 0 26.08.2025
Ač ji většina z nás řadí mezi zeleninu, z botanického hlediska jde o ovoce. Pochází z Itálie, kde se jí říká zucchini neboli "malá dýně". Její plody bývají válcovité, nejčastěji tmavě zelené, ale najdete i žluté nebo pruhované varianty.
Cuketa je bohatá na antioxidanty, které podporují imunitní systém, a obsahuje vitamín C, beta-karoten, lutein a zeaxantin - tedy látky, které hrají roli v prevenci zánětů, posilují obranyschopnost a přispívají k celkové vitalitě. Velkým překvapením může být informace, že jen polovina středně velké cukety pokryje téměř 20 procent denní dávky vitamínu C.
Navíc karotenoidy obsažené v cuketě regulují tvorbu zánětlivých cytokinů - chemických poslů imunitního systému, jejichž rovnováha je klíčová pro prevenci chronických onemocnění.
Jednoduše zázrak.
To však není vše. Cuketa také pomáhá chránit zrak a je skvělým zdrojem draslíku, který vyrovnává přebytečný sodík v těle a reguluje krevní tlak - v tomto směru se vyrovná například banánu.
Díky tomu, že je cuketa tvořena z 95 procent vodou a obsahuje minimum kalorií, tuků i cukrů, se skvěle hodí do redukčních diet.
Má nízkou energetickou hustotu, což znamená, že můžete sníst větší porce bez přejídání. Ideální pro pocit sytosti bez výčitek.
Jak si však tento zázrak připravit, abychom si pochutnali? Možností je nespočet: můžete ji konzumovat syrovou, grilovanou, pečenou, jako pyré nebo z ní můžete vytvořit třeba virální cuketové nudle.
Slupku však neloupejte. To je zcela klíčové. Právě v ní se totiž ukrývá nejvíce živin. Vitamín C sice tepelnou úpravou částečně mizí, ale karotenoidy jsou rozpustné v tucích - ideálně je tedy připravte například s trochou olivového oleje, aby se co nejlépe vstřebaly.
Pokud však cuketa chutná hořce, nejedná se o kulinářskou výzvu, ale varovný signál. Látky zvané kukurbitaciny, které hořkost způsobují, mohou vyvolat těžké zažívací potíže. Před přípravou tak vždy ochutnejte malý kousek - chuť musí být neutrální nebo nasládlá.
Cuketa vyžaduje slunné stanoviště, úrodnou půdu a dostatek prostoru. Pokud se o ni dobře postaráte, odmění vás bohatou sklizní.
Vyzkoušejte různé odrůdy - např. Black Beauty, Cocozelle nebo žlutou Golden Zucchini. Pokud máte možnost, rostliny vysazujte s rozestupem 60-90 centimetrů a pravidelně je zalévejte - a to spíše u kořenů. Mokré listy = riziko plísní.
A co dál? Zhruba každých pět týdnů je přihnojte vyváženým hnojivem nebo kompostovým čajem a sklízejte pravidelně - rostlina tak bude dále plodit. Nejchutnější jsou prý plody dlouhé maximálně 20 centimetrů.
Sklizenou či zakoupenou cuketu skladujte v přihrádce na zeleninu při teplotě kolem 7-10 °C. Čerstvě sklizená plodina vydrží v lednici zhruba dva až tři týdny, pokud má neporušenou slupku i stopku. Pozor ale na přechlazení - cuketa nesnáší mrazy ani příliš nízké teploty, které zhoršují její konzistenci.
U cukety platí oblíbená pořekadla: "v jednoduchosti je její síla" a také "za málo peněz hodně muziky". A hlavně zdraví. A co víc - je důkazem, že i obyčejné ovoce může hrát jednu z klíčových rolí v cestě za lepším zdravím.
Zdroj: nzip.cz, mudrmasny.cz, nytimes.com