3 0 0 17.08.2025
Nejen pro Martina Svatka není utopenec jen jídlem, ale symbolem české hospodské tradice.
Utopenci vznikly jako obyčejné jídlo pro štamgasty, když měl hostinský Šamánek nadbytek špekáčků. Potřeboval je uchovat a také rychle vydávat, protože neměl teplou kuchyni. Naložil špekáčky do směsi octa, vody, cibule a koření, a tak vznikla lahodná pochoutka, která si okamžitě získala přízeň místních štamgastů. "Velké recepty vznikají z potřeby něco zužitkovat. Utopenci jsou nesmrtelní," potvrzuje Martin Svatek.
Legenda říká, že gastronomický objevitel Šamánek se údajně utopil - a právě odtud má utopenec své jméno. Může to být ale jednoduše i proto, že jde o buřt utopený v láku. Ať tak, či tak, geniální pochoutka byla na světě a jak potvrzuje i Martin Svatek utopenec má nádherný název, který se do hospody přímo hodí.
Tradice utopenců žije samozřejmě i dnes. Nejen v hospodách, ale také díky rekordům a moderním inovacím. Agentura Dobrý den Pelhřimov eviduje hned dva rekordy, které se vážou k utopencům.
Kutílkova palírna a pivovar Žlebské Chvalovice uspořádaly v roce 2013 rekordní pokus, během kterého 20 lidí naplnilo sklenici o objemu 360 litrů celkem 2 265 utopenci v čase 3:06:06. Mimo buřtů bylo použito ještě také 100 kilogramů cibule a 150 litrů láku, nechybělo koření a feferonky. Na speciální soutěži v Prosenické Lhotě zase jedlík Miroslav Helebrand snědl za hodinu 19 utopenců, což vážilo něco přes dva kilogramy.
Česká vášeň k utopencům se z hospod přesunula i k jejich výrobě, a to nejen té domácí. V sortimentu je má leckteré uzenářství a řeznictví. Například firma Váhala je má v prodeji i ve svém "špekáčkomatu" - prvnímu automatu v Česku, který je zaměřený na prodej špekáčků.
Utopenci jsou hned po špekáčcích nejúspěšnějším výrobkem a někteří zákazníci do automatu chodí přímo kvůli nim. Zajímavostí je, že se k automatu sjíždějí zákazníci běžně i v nočních hodinách. Je jasné, že tuhle pochoutku milujeme všichni a chceme si ji dopřát bez ohledu na to, kolik je právě hodin.
Utopenci mají své místo i v literatuře. Bohumil Hrabal ve své knize Svatby v domě svým charakteristickým stylem popisuje, kterak se museli zužitkovat pro změnu nadbytečné párky a jak vrchní kuchař Bauman poručil, aby celá kuchyň krájela cibuli a pak sám pečlivě párky naložil do láku s kořením. Jeho pokyn, aby se takto upravené párky přidávaly do bramborových salátu, ale nevyšel, neboť vrchní Borek je jednoho dne ochutnal a pak už je jedli všichni.
Utopenci jsou tak malým českým kulinárním tajemstvím, které spojuje historii, tradici a moderní životní styl. Jsou důkazem toho, že nejjednodušší věci mohou být tím největším pokladem - chutí, vzpomínkami a společnou láskou k české gastronomii.